Tinjauan Terhadap Tahap Penyeliaan Guru Pembimbing Terhadap Guru Pelatih Semasa Menjalani Latihan Mengajar - Kamaruddin, Meor Ibrahim; Anuar, Norziana (2010)
Semasa menjalani latihan mengajar, bimbingan daripada guru pembimbing amat penting untuk melahirkan guru yang cemerlang. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti tahap penyeliaan guru pembimbing terhadap guru pelatih. Tiga aspek penyeliaan di lihat: perancangan pengajaran, kaedah pengajaran dan profesionalisme. Kajian ini berbentuk deskriptif di mana data dikumpulkan melalui satu tinjauan. Sampel terdiri daripada 92 orang pelajar kursus Pendidikan Sains yang telah menjalani latihan mengajar sesi 2007/2008. Set soal selidik (kebolehpercayaan, ?=0.9692) telah digunakan dalam kajian ini. Hasil dapatan menunjukkan tahap penyeliaan guru pembimbing adalah tinggi dalam aspek perancangan pengajaran (min 3.53) dan profesionalisme (min 3.52). Manakala bagi aspek kaedah pengajaran, tahap peenyeliaan guru pembimbing adalah sederhana (min 3.49). Beberapa cadangan dikemukakan pada akhir laporan.