Pembangunan Bahan E-Pembelajaran Berasaskan MOODLE Bertajuk Daya Dan Tekanan - Noordin, Shaharom; Nordin, Norhidayah (2010)
Bahan pembelajaran yang bermutu amat diperlukan dalam proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) bagi mengatasi masalah ketidaksesuaian bahan P&P. Oleh itu pembangunan bahan berasaskan web telah dilihat sebagai satu alternatif yang berkesan dalam pengajaran dan pembelajaran kerana kaedah ini mampu mewujudkan pembelajaran yang berpusatkan pelajar yang terarah kendiri. Justeru, satu pembangunan bahan e-pembelajaran fizik bertajuk Daya dan Tekanan dibangunkan sejajar dengan keperluan pendidikan masa kini yang memerlukan lebih banyak bahan pengajaran berbentuk elektronik. Untuk mencari suatu perisian yang sesuai pembangun telah memilih satu sistem pengurusan kursus yang dinamakan MOODLE. Sistem ini dianggap sesuai dengan menggunakan pendekatan Model Pembelajaran Konstruktif Needham Lima Fasa. Model pembangunan bahan e-pembelajaran fizik yang bertajuk Daya dan Tekanan ini, berasaskan model ADDIE. Hasil daripada penilaian yang telah dijalankan keseluruhan bahan e-pembelajaran fizik bertajuk Daya dan Tekanan adalah sesuai digunakan dan memenuhi Sukatan Pelajaran Fizik KBSM Tingkatan Empat.