Pembangunan Sistem Sokongan Pembelajaran Kendiri Atas Talian (Growth And Reproduction) - Ismail, Zaleha; Ridis Rinyod, Bernadette Doris (2010)
Teknologi e-pembelajaran telah berjaya mempengaruhi sistem pendidikan di semua peringkat iaitu dari peringkat sekolah rendah hinggalah kepada peringkat Institut Pengajian Tinggi (IPT). E-pembelajaran dijadikan sebagai satu alternatif pembelajaran namun keberkesanannya bergantung kepada unsur pedagogi yang diterapkan didalamnya. Oleh itu, satu projek yang mengaplikasikan teknologi e-pembelajaran, iaitu projek Sistem Sokongan Pembelajaran Kendiri atas Talian dibangunkan untuk menghasilkan suatu e-pembelajaran yang berkesan, interaktif, mampu menarik minat murid untuk belajar serta bersifat mesra pengguna. Dalam pembangunan projek ini, satu sistem pengurusan kursus telah dipilih kerana pendekatannya menyokong konstruktivisme sosial. Model ADDIE digunakan sebagai asas dalam merancang dan membangunkan projek ini. Bahan e-pembelajaran dibangunkan bagi topik Growth and Reproduction dalam Biologi Tingkatan 5. Bahan-bahannya merangkumi Student’s Lesson, Teacher’s Note, Student’s Practice, Quizzes, Forum, Chat, Assignment, dan Glossary serta dilengkapi dengan elemen grafik dan animasi. Antara keistimewaan utama projek ini ialah ia menyediakan maklum balas informatif dan penilaian fleksibel bagi latihan dan kuiz yang disediakan. Diharapkan semoga projek yang dibangunkan ini dapat digunakan sebaiknya oleh murid, guru, ibu bapa, dan juga masyarakat serta memberikan manfaat kepada semua.