Penggunaan fungsi Spline sebagai satu kaedah pendekatan dalam geodesi - A. Kadir, Abd. Majid (Faculty of Science, 1985)
Latar belakang ringkas fungsi spline kubik dijelaskan dan disusuli dengan beberapa penggunaannya dalam bidang geodesi. Antaranya, penggunaan fungsi spline kubik dalam interpolasi, penyelesaian formula kamilan geodetik dan prediksi graviti diberikan