Pemakaian prinsip hibah dalam sistem kewangan islam di Malaysia: tumpuan kepada industri perbankan islam dan takaful - Nor Muhamad, Nasrul Hisyam (Penerbit UTM Press, 2010)
Hibah merupakan salah satu prinsip dalam muamalah Islam yang diamalkan di institusi institusi kewangan Islam di Malaysia. Tujuan artikel ini adalah untuk membincangkan pemakaian prinsip hibah dalam Sistem Kewangan Islam di Malaysia, iaitu institusi perbankan Islam dan takaful. Bagi memperolehi data primer mengenai aplikasi prinsip hibah di dua institusi kewangan Islam tersebut, penulis telah menjalankan temu bual dengan individu yang berautoriti di Bahagian Syariah Bank Negara Malaysia, Jabatan Pematuhan Syariah di Etiqa Takaful Bhd dan Takaful Ikhlas Sdn. Bhd. Penulis mendapati bahawa prinsip hibah, walaupun tidak dianggap sebagai prinsip utama, namun ia diaplikasikan sebagai prinsip sokongan dalam aktiviti-aktiviti muamalah Islam di Institusi Kewangan Islam di Malaysia.