Kajian meta-analisis inovasi pengajaran usul fiqh di Indonesia - Husen Ismail, Faisal; Kirin, Arwansyah; Mohammad, Che adenan; Borham, Abd Shakor; Masruri, Muhammad (2021)
Kajian berkaitan usul fiqh berkembang pesat di seluruh dunia Islam termasuk di Indonesia. Oleh yang demikian ada keperluan untuk menganalisis kajian-kajian sebelumnya untuk mengetahui bentuk dan kecenderungan kajian yang telah dijalankan. Objektif kajian adalah untuk mengetahui corak dan jurang penyelidikan yang telah dilakukan pengkaji sebelumnya. Metode Kualitatif digunakan dalam kajian ini dengan menganalisis artikel-artikel kajian lepas secara sistematik berkaitan inovasi pengajaran usul fiqh di Indonesia tahun 2009 hingga 2018. Kajian ini mendapati sebahagian besar daripada kajian-kajian yang telah dijalankan memberi fokus kepada keperluan pembaharuan ilmu usul fiqh di Indonesia. Selain itu, hasil kajian juga mendapati pendekatan menggunakan metode kualitatif paling kerap digunakan dimana kajian lapangan adalah metode yang paling disukai. Temuan daripada kajian ini dapat dijadikan rujukan kepada pengkajian berkaitan inovasi pengajaran usul fiqh di Indonesia. Kajian ini juga mencadangkan kajian lebih jauh berkaitan inovasi pengajaran usul fiqh.