Gaya pembelajaran dan kemahiran berfikir aras tinggi dalam kalangan pelajar teknikal - Ismail, Mohamad Shukri (2016)
Dalam usaha untuk membantu pelajar menguasai kemahiran berfikir dengan Jebih baik dan meningkatkan prestasi akademik mereka, gaya pembelajaran yang dicenderungi oleh pelajar harus dikenal pasti. Kajian ini adalah bertujuan untuk menganalisis hubungan dan perbez.aan gaya pembelajaran terhadap tahap kemahiran berfikir aras tinggi (KBA T) dalam kalangan pelajar teknikal. Seramai 307 pelajar teknikal yang sedang mengikuti program peringkat diploma dari tiga buah politeknik di Malaysia telah dipilih secara rawak sebagai sampel. Inventori Gaya Pembelajaran Kolb dan set so·a1 selidik yang diadaptasi dari Rubrics for Specific Task or Situations Marzano telah digunakan sebagai instrumen kajian. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan deskriptif berbentuk kuantitatif dan data yang diperolehi dianalisis menggunakan perisian SPSS. Hasil dapatan menunjukkan gaya pembelajaran yang dominan dalam kalangan pelajar teknikal ialah Doer diikuti oleh gaya pembelajaran Feeler, Watcher dan Thinker. Dapatan kajian juga menunjukkan pelajar menguasai kemahiran membanding, mengklasifikasi, induksi, deduksi, analisis ralat, pembinaan sokongan, abstrak dan penganalisisan perspektif, kesemuanya berada pada tahap sederhana. Analisis ujian kolerasi Cramer V menunjukkan bahawa tidak terdapat hubungan yang signifikan antara empat Gaya Pembelajaran Kolb dengan Japan tahap KBA T Marzano. Selain itu, keputusan analisis ujian MANOV A menunjukkan bahawa tidak terdapat perbez.aan yang signifikan antara keempat-empat jenis Gaya Pembelajaran Kolb ke atas kelapan-lapan KBA T Marzano. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa gaya pembelajaran yang berbeza tidak mempengaruhi tahap penguasaan KBA T dan pelajar berpeluang menguasai KBA T tanpa mengira gaya pembelajaran yang dicenderungi