Kemahiran menggunakan perisian perakaunan dan pemprosesan perkataan (word processing)di kalangan pelajar diploma perakaunan : satu tinjauan di lima politeknik di Malaysia - Wan Ishak, Wan Maimunah (2002)
Kemahiran komputer menj adi satu aset penting kepada graduan-graduan dalam menempatkan diri dalam pasaran pekerjaan. Kajian ini tertumpu kepada us aha mengenalpasti tahap kemahiran pelajar-pelajar semester akhir Diploma Perakaunan di politeknik sebelum mereka menamatkan pengajian. Seramai 150 orang pelajar dari 5 buah politeknik, terdiri dari pelajar semester akhir Diploma Perakaunan telah dipilih sebagai responden. Perisian SPSS Versi 10.0 telah digunakan bagi menganalisis data yang diperolehi dan statistik deskriptiftelah digunakan untuk menganalisis dapatan. Dapatan menunjukkan bahawa pelajar-pelajar masih kurang mahir menggunakan perisian perakaunan tetapi mereka didapati mahir menggunakan perisian pemprosesan perkataan (word processing)