Kemahiran yang diperlukan untuk menceburi industri perbankan - Mokhtaruddin, Suraya Akmar (2001)
Kajian ini bertujuan mengenalpasti kemahiran yang diperlukan oleh Graduan Institusi Pegajian Tinggi (IPT) untuk menceburi Industri Perbankan. Borang soal selidik diedarkan untuk mendapatkan maklumat dan seterusnya dianalisis untuk menghasilkan taburan kekerapan, peratusan dan purata. Dapatan kajian menunjukkan bahawa Industri Perbankan memerlukan graduan yang mempunyai kemahiran komunikasi, pemikiran kritikal, kepimpinan, pembangunan diri dan kemahiran komputer. Kesimpulannya, pencapaian akademik yang cemerlang bukan merupakan aspek utama yang dinilai oleh majikan di dalam pemilihan pekerja. Aspek kemahiran yang dimiliki oleh graduanjuga merupakan salah satu aspek penting. Oleh itu setiap graduan perlu mempersiapkan diri dari semua segi termasuklah fIzikal, mental, emosi dan sebagainya