Kemahiran menggunakan perisian perakaunan sebagai persediaan ke alam pekerjaan : satu tinjauan terhadap pelajar-pelajar diploma akauntansi di Politeknik Port Dickson - Madros, Suhaila (2001)
Kajian kes ini adalah berkenaan dengan kemahiran menggunakan perisianperisian perakaunan yang seharusnya dikuasai dengan baik oleh pelajar-pelajar perakaunan sebagai persediaan ke alam pekerjaan. Objektifkajian kes ini adalah untuk mengenalpasti tahap kemahiran pelajar-pelajar perakaunan dalam menggunakan perisian Microsoft Office, perisian perakaunan UBS (Universal Business Software) dan perisian perakaunan MYOB (Mind Your Own Business). Dalam kajian ~ soal selidik telah diedarkan kepada 80 orang responden yang terdiri daripada pelajar-pelajar tahun akhir Diploma Akauntansi di Politeknik Port Dickson, Negeri Sembilan. Analisis data dibuat dengan menggunakan perisian SPSS (Statistical Package for Social Sciences) untuk membuat pengiraan kekerapan, peratus dan min. Keputusan yang diperolehi menunjukkan pelajar-pelajar perakaunan di Politelcnik Port Dickson mahir dalam menggunakan peri sian Microsoft Office seperti Word dan ExceL Namun begitu, didapati mereka kurang mahir dalam menggunakan aplikasi Microsoft Access dan PowerPoint. Pelajar-pelajar juga masih kurang mahir dalam menggunakan perisian perakaunan seperti UBS dan MYOB.