Tahap pengawalan pihak pengurusan politeknik dalam mengurangkan gejala sosial di kalangan pelajar - Samat, Siti Mariam (2002)
Kebelakangan ini gejala sosial di kalangan pelajar sarna ada di sekolah mahupun di Institusi Pengajian Tinggi semakin membimbangkan kita. Benta-berita dan laporan media massa dan elektronik tentang gejala sosial seperti berdua-duaan (coupling), herpeleseran, bersekedudukan, membuang bayi dan pergaulan bebas kemp kah dilaporkan dan semacam sudah menjadi perkara biasa Oleh itu kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti tahap pengawalan dan tahap kejayaan pengawalan yang dilakukan oleh pihak pengurusan politeknik dalam menangani gejala sosia1 di kalangan pelajar. Kajian ini dijalankan di Politeknik Kota Bharu dan 100 orang pensyarahnya dikenalpasti sebagai responden kajian. Data-data dianalisis menggunakan perisian Statistical Package of Social Science (.SPSS) Versi 10.0 melibatkan peratusan dan purata min. Dapatan kajian mendapati bahawa pihak pengurusan politeknik sudah melakukan pengawalan yang tinggi dalam menangani masalah ini. Narnun mungkin disebabkan faktor-faktor di luar kawalan maka gejala sosial dllihat masih berlaku di politeknik walaupun ianya tidaklah berapa sen us.