Gangguan seksual di dalam industri perhotelan : ke arah pembentukan panduan mengatasi gangguan seksual - Ismail, Yusdi (2002)
Secara keseluruhannya, gangguan seksual merupakan satu fenomena yang serius dan masih berlaku ke atas para pekerja malah semakin meningkat di tempat kerja. Kajian ini dijalankan untuk mengkaji sama ada masalah gangguan seksual wujud di hotel yang telah dipilih. Kajian adalali bertujuan untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi gangguan seksual di kalangan pekeija wanita yang bekeija di hotel jika masalah ini wujud. Pembolehubali bersandar kajian ini adalah gangguan seksual dan pembolehubah tidak bersandar kajian ini adalali faktor kuasa, faktor peranan dan faktor sex role spillover. Populasi kajian ini pula adalah terdiri dari para pekeija wanita yang dikaji serta yang bekeija di hotel. Cara pengumpulan data untuk kajian ini adalah dengan mengedarkan borang soal-selidik kepada para pekeija wanita di tempat keija mereka masing-masing. Untuk kajian ini hipotesis yang dibangunkan iaitu hipotesis pertama adalah untuk menguji kebenaran penyalahgunaan kuasa yang akan mempengaruhi berlakunya gangguan seksual. Hipotesis kedua pula adalah untuk menguji sama ada kesalahfahaman peranan di tempat kerja boleh mempengaruhi gangguan seksual manakala hipotesis ketiga menguji faktor sex role spillover yang akan mempengaruhi gangguan seksual di tempat kerja. Untuk menguji hipotesis-hipotesis tersebut, ujian statistik korelasi telah digunakan. Hasil kajian menunjukkan gangguan seksual wujud di kalangan sampel kajian dan di dapati penyalahgunaan kuasa, kesalahfahaman peranan dan sex role spillover tidak mempunyai perkaitan dengan gangguan seksual. Implikasi serta limitasi kajian juga dibincangkan di dalam kajian ini