Pembangunan modul latihan amali bagi topik mosek foto udara - Mohd Safie, Noor Syaheeda (2002)
Pelajar-pelajar yang menceburi bidang Geographical Information Science (GIS) menggunakan pelbagai jenis perisian GIS dalam pembelajaran mereka. Namun begitu, ramai yang masih tidak mahir dengan perisian-perisian berkenaan. Semasa menjalani latihan amali untuk sesuatu perisian, arahan yang diterima hanyalah secara umum. Maka satu modul pembelajaran untuk menjalani latihan amali untuk Mosek Foto Udara dicadangkan untuk membantu pelajar-pelajar. Populasi kajian kes ini ialah pelajar tahun 2 dan 3 kursus Sarjana Muda Sains Geoinformatik, Fakulti Kejuruteraan dan Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia, Johor. Kajian ini telah melibatkan seramai 15 orang responden. Soal selidik digunakan sebagai instrumen. Data yang diperolehi dianalisis secara deskriptif dengan menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS). Dapatan daripada kajian menunjukkan kemahiran pelajar semakin meningkat di mana mereka dapat menyiapkan tugasan yang diberikan dengan lebih cepat