Satu tinjauan terhadap pengetahuan pengurusan kewangan dalam bidang keusahawanan bagi pelajar tahun akhir sarjana muda kejuruteraan KUiTTHO - Sudar, Kalsom (2003)
Keusahawanan merupakan satu bidang yang amat penting di negara kita bagi memenuhi hasrat kerajaan untuk melahirkan tenaga keija yang berkebolehan dan berkemahiran. Kajian ini dibuat bertujuan untuk meninjau minat pelajar tahun akhir Saijana Muda Kejuruteraan KUiTTHO terhadap bidang keusahawanan dan pengetahuan mereka dalam aspek pengurusan kewangan. Seramai 100 orang pelajar tahun akhir yang mempunyai asas keusahawanan semasa di sekolah telah dipilih secara rawak sebagai responden bagi menjawab soal selidik yang diedarkan. Data yang diperolehi, dianalisis menggunakan Statistical Package For Social Science (SPSS) Versi 10.0. Hasil kajian menunjukkan kebanyakan responden mempunyai kecenderungan atau minat dalam bidang keusahawanan tetapi mereka kurang berpengetahuan dalam aspek menguruskan kewangan. Melalui dapatan kajian ini, pengkaji dapat memberi maklumat kepada pihak KUiTTHO bagi membangunkan bidang ini terutamanya ke arah cadangan mewujudkan garis panduan pengurusan kewangan dan menjadikan Mata Pelajaran Keusahawanan sebagai mata pelajaran wajib kepada pelajar-pelajar tahun akhir KUiTTHO