Tinjauan tahap pengetahuan pelajar mengenai bidang pekerjaan dalam bidang ukur tanah di Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah - Mohd Hassan, Jamaayah (2003)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau tahap pengetahuan pelajar mengenai bidang pekeijaan di dalam bidang ukur tanah di Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah. Kajian ini berdasarkan kepada permasalahan yang timbul iaitu kurangnya tahap pengetahuan pelajar ukur tanah terhadap bidang pekeijaan. Oleh kerana itu, ia telah mengakibatkan pelajar-pelajar lepasan diploma ataupun ijazah yang berlatarbelakangkan pendidikan ukur tanah bekeija di dalam bidang lain. Selain itu juga, kajian ini dilakukan adalah untuk meninjau hala tuju pelajar apabila tamat pengajian kelak. Pengkaji juga meninjau hubungan diantara 2 pembolehubah iaitu tahap pengetahuan pelajar dengan hala tuju pelajar. Responden untuk kajian ini terdiri daripada 38 orang pelajar semester akhir Diploma Ukur Tanah. Data dikumpul menggunakan soal selidik. Data kemudian diproses menggunakan perisian Statistical Package For Social Science 11.0 (SPSS 11.0). Hasil dapatan kajian, menunjukkan bahawa tahap pengetahuan pelajar dalam bidang pekeijaan ukur tanah dan perancangan hala tuju pelajar pelajar apabila menamatkan pengajian kelak adalah di tahap sederhana (skor min=2.94 dan 2.90). Kedua-dua pembolehubah mempunyai hubungan korelasi yang sangat lemah (r=0.154). Hasil daripada data yang dikumpulkan pengkaji telah mengemukakan penyelesaian dan cadangan yang bersesuai untuk menyelesaikan permasalahan kajian. Oleh yang demikian, pengkaji telah membangunkan Buku Direktori Agensi-agensi Pekeijaan Dalam Bidang Ukur Tanah dengan harapan ia dapat membantu meningkatkan tahap pengetahuan pelajar jurusan ukur tanah dan juga dapat dijadikan rujukan kepada institusi pengajian tinggi serta pusat kaunseling dan bimbingan keijaya yang menawarkan kursus ukur tanah terutamanya kepada pelajar yang bakal menamatkan pengajian mereka