Penghasilan kit pembelajaran bagi meningkatkan kefahaman pelajar diploma kejuruteraan awam di Politeknik Ungku Omar : subjek kejuruteraan bekalan air dan air sisa - Abu Bakar, Zubaidah (2003)
Kajian yang dijalankan ini adalah bertujuan untuk menghasilkan produk kit pembelajaran yang akan digunakan sebagai alat bantuan mengajar dalam matapelajaran Kejuruteraan Bekalan Air dan Air Sisa yang dipelajari oleh pelajar Diploma Kejuruteraan Awam di Politeknik-Politeknik Kementerian Pendidikan Malaysia. Kit pembelajaran yang dijalankan mengandungi komponen-komponen seperti Album Foto , tayangan video, buku nota pelajar dan nota pelajar menggunakan perisian Power Point. Kajian ini juga dijalankan untuk menilai produk yang dihasilkan daripada berbagai aspek seperti kesesuaian produk sejauhmana komponen Kit Pembelajaran memenuhi Silabus matapelajaran Kejuruteraan Bekalan Air Dan Air Sisa, dan sifat mesra pengguna produk yang dihasilkan. Responden bagi kajian ini adalah terdiri daripada 46 pelajar semester 6 Politeknik Ungku Omar yang mengambil mata pelajaran Kejuruteraan Bekalan Air dan Air Sisa. Data mengenai kajian dikumpul melalui kaedah soal selidik dan dianalisis menggunakan peratusan dan min skor. Secara keseluruhannya dapat dinyatakan bahawa produk yang dihasilkan memang boleh diterima pakai sebagai bahan bantuan mengajar oleh pensyarah dan bahan bantuan pembelajaran bagi pelajar