Penghasilan sistem pengurusan markah berkomputer di politeknik - Yusof, Zainab (2003)
Menyimpan markah pelajar yang terkini adalah penting. Ia merupakan salah satu daripada tanggungjawab pensyarah di Politeknik. Tanggungjawab ini menjadi beban apabila bilangan pelajar bertambah ramai dan pensyarah perlu mengajar dua atau liga mata pelajaran dalam satu semester. Keadaan akan menjadi bertambah sukar apabila tiada sistem atau perisian yang digunakan untuk mengurus rekod markah pelajar. Markah perlu direkod dan disimpan secara manual dan ini memerlukan masa yang lama untuk melaksanakannya. Rekod markah yang disimpan adalah dalam bentuk helaian kertas {hard copy) dan tidak mudah diakses oleh pelajar. Malah pensyarah juga kadang kala menghadapi masalah mencari di mana rekod tersebut disimpan. Simpan tersalah tempat adalah suatu perkara yang lumrah apabila markah dalam bentuk helaian kertas. Bagi mengatasi masalah ini, satu sistem yang dinamakan Sistem Pengurusan Markah Berkomputer (SPMB) telah dibangunkan. Sistem ini boleh digunakan untuk pendaftaran mata pelajaran dan pelajar, peinaparan maklumat pelajar, rekod peperiksaan dan lainlain lagi. Sistem ini juga telah diuji cuba di empat buah Politeknik iaitu Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, Politeknik Ungku Omar, Politeknik Kota Bharu dan Politeknik Sultan Hj. Ahmad Shah. Maklum balas yang diperolehi daripada responden adalah menggalakkan. Tesis ini melaporkan 'pro' dan 'kon' sistem secara keseluruhan