Sistem maklumat pelajar politeknik - Sayed Salabudin, Syed Shaifulbhary (2002)
Sistem Maklumat Pelajar berasaskan komputer merupakan suatu keperluan sistem pengurusan dalam perkembangan arus teknologi maklumat. Perkembangan peralihan dari 'celik komputer' kepada aplikasi komputer sebagai medium perantaraan dalam pengurusan yang cekap dan efektif. Folais pembangunan sistem kepada pembangunan dan pembentukkan pengkalan data pelajar. Sistem yang dibangunkan mampu mengatasi kelemahan pengurusan sistem kertas dan fail di politeknik. Rekabentuk sistem dibangunkan dengan menggunakan perisian Microsoft Access 2000. Berdasarkan pemerhatian dan data sekunder berkaitan sistem maklumat pelajar politeknik, pembinaan sistem menumpukan kepada proses penyimpanan dan hamparan bagi Laporan Maklumat Pelajar, Pendaftaran Subjek dan Keputusan Subjek. Daripada dapatan edaran soal selidik berskala Likert kepada 54 orang responden, Pelajar Semester 3 (2001/2002), Saijana Pendidikan Teknik dan Vokasional, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn, menunjukkan bahawa Sistem Maklumat Pelajar Politeknik yang dibangunkan perlu diperbaiki untuk mengatasi kelemahan-kelemahan yang ada. Ia merupakan satu projek permulaan dan kelemahan ini boleh dijadikan landasan untuk kajian selanjutnya. Contohnya membangunkan sistem yang boleh berinteraksi secara online oleh pengguna