Penghasilan dan penggunaan manual assessment blackboard 5 Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn - Omar, Rahmat (2003)
Kajian ini dilakukan di Jabatan Pendidikan Teknik dan Vokasional, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn. Kajian ini bertujuan untuk menghasilkan sebuah manual penggunaan assessment Blackboard 5 serta menguji kesesuaian penggunaannya di kalangan pensyarah. Sampel kajian terdiri daripada lima orang pensyarah di Jabatan Pendidikan Teknik dan Vokasional. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatifterdiri daripada teknik pengumpulan data secara temu bual separuh struktur. Data temu bual telah ditranskripkan dan dianalisis secara menghuraikan dan menerangkan maklumat yang diperolehi. Transkrip data digunakan untuk mewakili sepenuhnya pengalaman pensyarah menggunakan manual assessment. Dapatan kajian menunjukkan bahawa manual assessment yang dihasilkan menepati ciri-ciri manual dari segi penerangan, langkah-Iangkah dan visual membantu pensyarah mengendalikan assessment Blackboard 5. Dapatan ini boJeh dijadikan satu panduan untuk pensyarah mengendalikan bahagian assessrnenl Blackboard 5.