Penyediaan dan penilaian modul asas rakaman video sebagai alat bahan bantu mengajar - Mohamed Piah, Norliza (2002)
Penerbitan video merupakan suatu bidang yang menarik. Ia melibatkan interaksi dengan individu lain serta memerlukan pengetahuan untuk mengendalikan peralatan. Semuanya mestilah dirancang dengan baik agar proses penerbitan beijalan dengan lancar. Yang paling penting adalah kemahiran serta pengetahuan bagaimana hendak mengendalikan semua peralatan yang berkaitan. Satu kajian awal yang dijalankan di kalangan pelajar-pelajar Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional, Kolej Universiti Teknoiogi Tun Hussein Onn (KUiTTHO) menunjukkan bahawa mereka memerlukan satu manual sebagai panduan untuk melaksanakan penerbitan video. Untuk mengatasi masalah ini, satu modul asas rakaman video telah dihasilkan. Modul tersebut telah diedarkan kepada 50 orang pelajar. Pelajar-pelajar tersebut dikehendaki untuk menilai modul dari segi gambarajah, jadual, bahasa, isi kandungan dan keperluan modul. Hasil dapatan dianalisis dalam bentuk peratus, min dan sisihan piawai. Hasil analisis dipersembahkan dalam bentuk jadual, carta dan graf. Keputusan kajian menunjukkan bahawa gambarajah, jadual, bahasa dan isi kandungan modul adalah baik dan mudah difahami. Selain daripada itu, dapatan kajian menunjukkan bahawa modul diperlukan sebagai panduan menerbitkan video untuk kegunaan dalam pendidikan