Penggunaan komputer di kalangan pelajar luar bandar : kajian kes : Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Ismail - Ismail, Nor Zarini (2001)
Kompulcr merupakan satu alat yang pcnting dalam sistcrn pembelajaran hari ini. Namun pola penggunaannya tidak berapa jclas. Oleh itu kajian ini cuba memfokuskan tentang pengetahuan, kesediaan pelajar dan penggunaan komputer di kalangan pelajar di luarbandar. Kajian ini dijalankan di Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Ismail. Bentuk kajian yang dijalankan adalah menggunakan borang kaji selidik. Populasi kajian adalah terdiri daripada pelajar tingkatan 5 bagi aliran Sains, Sastera, Perdagangan, Sains Pertanian dan Sains Rumahtangga. Data yang diperolehi dari soal selidik dianalisis dengan menggunakan perisian Excel. Hasil data pula dipersembahkan dalam bentuk graf bagi memudahkan analisis. Dapatan kajian menunjukkan seramai 67% pelajar pernah menggunakan komputer dan 33% tidak pernah menggunakannya. Penggunaan komputer perlu diperluaskan lagi dan diwajibkan untuk semua pelajar