Satu kajian integrasi ICT dalam pengajaran dan pembelajaran secara penerokaan terhadap pelajar Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional, Kolej Universiti Teknologi TUn Hussein Onn - Amauddin, Aida Faizura (2003)
K a j i a n i n i b e r t u j u a n u n t u k m e n g e t a h u i s e j a u h m a n a k a h i n t c g r a s i I C T d a l a m p r o s e s p e n g a j a r a n d a n p e m b e l a j a r a n ( P & P ) secara p e n e r o k a a n d a p a t m e n d o r o n g k e p a d a p e n c a p a i a n p e l a j a r s a r j a n a p e n d i d i k a n t e k n i k d a n v o k a s i o n a l ( P T V ) semester 2 d i K o l e j U n i v e r s i t i T e k n o l o g i T u n H u s s e i n O n n ( K U i T T H O ) . K a j i a n k e s i n i t e r t u m p u k e p a d a m e n g e n a l p a s t i b a g a i m a n a i n t e g r a s i I C T d a l a m p e m b e l a j a r a n p e n e r o k a a n b o l e h m e m p e r t i n g k a t k a n k e c e k a p a n p r o s e s P & P p e l a j a r s a r j a n a P T V , m e n g e n a l p a s t i p e r a n a n p i h a k p e n g u r u s a n d a n p e n s y a r a h d a l a m m e m p e r t i n g k a t k a n t a h a p p e n g g u n a a n i n t e g r a s i I C T d a l a m p e m b e l a j a r a n p e n e r o k a a n d a n p r o s e s P & P p e l a j a r s a i j a n a P T V , m e n g e n a l p a s t i c a d a n g a n m e m p e r t i n g k a t k a n p e n g g u n a a n i n t e g r a s i I C T d a l a m p e m b e l a j a r a n p e n e r o k a a n b a g i p e l a j a r s a r j a n a P T V d a n k e b e r k e s a n a n p e m b e l a j a r a n p e n e r o k a a n d a p a t m e m p e r t i n g k a t k a n k e f a h a m a n d a n p e n c a p a i a n p e l a j a r s a r j a n a P T V s e m e s t e r 2 d i K U i T T H O . K a j i a n k e s i n i d i l a k s a n a k a n d i K U i T T H O , B a t u Pahat, J o h o r . S e r a m a i 61 o r a n g p e l a j a r s a i j a n a ( P T V ) di p i l i h s e c a r a r a w a k sebagai r e s p o n d e n i a i t u t e r d i r i d a r i p a d a p e l a j a r s a i j a n a ( P T V ) semester 2. K a j i a n d i j a l a n k a n d i d a l a m b e n t u k t i n j a u a n . Soal s e l i d i k d i g u n a k a n sebagai i n s t r u m e n b a g i k a j i a n . D a n d a p a t a n k a j i a n di a n a l i s i s d e n g a n m e n g g u n a k a n Statistical Package for Social Science (SPSS) . H a s i l d a r i p a d a k a j i a n d i d a p a t i b a h a w a p e l a j a r s a i j a n a P T V m e n u n j u k k a n s i k a p p o s i t i f t e r h a d a p i n t e g r a s i I C T d a l a m p r o s e s P & P . W a l a u b a g a i m a n a p u n d i d a p a t i p e n d e d a h a n k e p a d a p e l a k s a n a a n n y a a d a l a h k u r a n g m e n o n j o l d i s e b a b k a n k u r a n g n y a p e n d e d a h a n k e p a d a k o n s e p p e m b e l a j a r a n s e c a r a p e n e r o k a a n d a n b e b e r a p a k e k u r a n g a n d a r i aspek k e m u d a h a n t e k n o l o g i .