Penggunaan animasi melalui multimedia interaktif dalam pengajaran dan pembelajaran matapelajaran elektrik dan elektronik - Sahidun, Sahairil Azlan (2003)
Dengan adanya kemajuan teknologi dalam dunia pendidikan hari ini, pengunaan elemen animasi seperti pergerakan, warna dan ilustrasi kini mampu di~mpaikan dalam bentuk yang lebih efektif seperti melalui multimedia interak'tif. KaJian ini teleh dijalankan untuk mengkaji kesan penggtli1aan animasi melalui multimedia interaktif dalam pembelajaran matapelajaran elektrik dan elektronik bagi kursus Diploma Kejuruteraan Elektrik. Kajian yang dijalankan mengunakan rekabentuk ujian pra dan pasca dengan kumpulan eksperimen dan kawalan. SampeI kajian adalah dua kumpulan pelajar Diploma Kejuruteraan Elektrik IA sesi 2003/2004 di Politeknik Sultan Hj. Ahmad Shah Kuantan, Pahang. Hasil kajian telah menunjukkan bahawa (i) penggunaan animasi melalui multimedia interaktiftelah meningkatkan pencapaian pelajar dalam ujian eleKtrik':dan eleKionik (ii) antara tiga jenis elemen animasi yang dikaji, elemen ilustrasi telah dikenalpasti oIeh pelajar sebagi elemen paling penting bagi membantu mereka meqlpelajari elektrik dan elektronik (iii) penggunaan animasi melalui multimedia interaktifjuga telah meningkatkan interaksi dua hala an tara pensyarah-pelajar.Kesimpulan yang dibuat iala~ penggunaan animasi melalui multimedia interaktifboleh membantu meningkatkan keberkesanan pangajaran dan pembelajaraIJ dalam matapelajaran elektik dan elektronik