Penggunaan simulasi CD interaktif dalam pembelajaran dan pengajaran amali sistem pemasangan dan pendawaian domestik - Mohamed, Huzairi (2003)
CD ROM interaktifmerupakan alat pcrnhcl<~iaran dan pcngajaran yang scril1!~ digunakan pada masa kini. lsi pelajaran subjek Amali Kcjllmtcraan :2 khllsusnya tnpik sistem pemasangan dan pendawaian domestik telah di bangllnkan dalam bcntllk CI) interaktifyang lebih dikenali sebagai 'Domestics Electrical Wiring' atallplln singkatannya pcrisian DEW. Macromcdia flash MX telah c1iguna pakai schagai perisian pcngarangan serta Tllcnjadikan instmksi model ADDIE schagai mjukilnllloclci pcmbangUJ1(Ul perisian DEW. Objektifkajian ini bertujuan Illcllcntubll sam:! ada kacdah pembelajaran dan perscmbahan perisian DEW dapat rncn;\lik pcrhatian dan memudahkan proscs pcmbclajaran pclajar. Kajian ini juga mclihat sama ada pcrisian DEW dapat mcmbantu 111cnjimatkan pcnggunaan bahan mcntah clan juga masa SClll:Isa ke~ia amali di jalankan. Respondcn kajian ini terdiri daripada 40 orang pclaiar yang dipilih secara rawak. rcspondcn tcrdiri c1aripada pclajar kllrslIs Sijil Kcjumtcraan Elektronik dan Sijil Tcknologi Maklumat di Politeknik Scbcrang Pcrai. PlIlall Pinang. Data di bnnpul dcngan 111cnggllnakan borang soal sclidik dan tcmu hual kCll1l1tiian dianalisis dcngan 111cnggunakan pakcj pcrisian SPSS (Statistical Packages/or Soc/(J/ Sciences) vcrsi 11.0 bagi 111cndapatkan nilai pcratusan, skor min dan kckcrapan. Dapatan kajian ini mcnunjukkan pcrisian DEW yang dihasilkan c1apat ITlcmhantu memudahkan proses pembclajaran pclajar, c1i sam ping pcrisian DEW mClllpullyai clemen perscmbahan pengajaran yang mcnarik tcrhadap pcmbdajaran pc1:lj;1L 1 !:lsil kajian juga mcndapati bahawa pcrisian DEW dapat mcmbantll Il1cnjimalbn pcnggunaan bahan Illcntah dan masa dalam proscs pcrlaksanaan pCll1klajar;1I1 d;1I1 pcngapran