Kajian mengenai pembangunan dan penilaian format manual pengajaran dan pembelajaran dalam CD-interaktif bagi pelajar kejuruteraan elektrik di politeknik-politeknik Malaysia - Kevin Akeu, Francisca (2003)
Seiring dengan era perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi masa kini, maka adalah wajar dikatakan para pendidik perlu menyesuai serta mengaplikasikan konsep multimedia dalam teknologi pendidikan bagi memotivasi dan membantu proses pembelajaran pelajar. Kajian ini dilaksanakan untuk menghasilkan format manual pengajaran dan pembelajaran (P&P) dalam CDInterahifpendidikan. Tujuan pembangunan format manual P&P ini adalah untuk membantu serta memberi panduan kepada para pensyarah dalam menyediakan pakej pengajaran dan pembelajaran mereka berasaskan CD-Interahif supaya lebih mantap bagi mencapai matlamat dan objeh.1:ifyang dikehendaki, Penilaian ke atas kajian ini adalah berdasarkan instrumen yang digunakan iaitu melalui borang soal selidik. Seramai 60 orang responden yang dipilih secara rawak terlibat dalam kajian ini, Responden ini terdiri daripada 8 orang pensyarah yang mengajar, 2 orang pensyarah pakar dalam menilai produk dan 50 orang pelajar semester 1, Sijil Kejuruteraan Elektrik di Politeknik Johor Bahru yang mengambil matapelajaran Teknologi Elektrik 1, Analisis data kajian ini seterusnya diproses dengan menggunakan perisian Statistical Package For Social Science (SPSS) versi 10,0 secara h.llantitatif bagi mendapatkan nilai peratusan dan skor min, Dapatan kajian menunjukkan bahawa pembangunan format manual P&P dalam CD-Interah.1.ifini penting dalam menyediakan pakej P&P yang berkesan dari segi menepati ciri-ciri yang dikehendaki, kesesuaian dan kekangannya apabila ia diaplikasikan di Politeknik Johor Bahru.