Tahap penggunaan komputer di kalangan pelajar Sarjana Pendidikan (Teknikal) semester 1, 2 dan 3 di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO) : kearah bakal pendidik yang 'computer literate' - Yunus, Suhairi (2001)
Kemajuan dalam teknologi komputer hari ini telah memberikan banyak kebaikan dalam aktiviti kehidupan manusia. Selaras dengan itu, kajian kes ini dijalankan untuk mengkaji tahap penggunaan komputer di kalangan Pelajar Saijana Pendidikan (Teknikal) Semester 1, 2 dan 3 di Kolej Universiti Teknologi T u n Hussein Onn ( K U i T T H O ) . Aspek kajian meliputi tahap kemahiran penggunaan aplikasi asas dan aplikasi khusus, penyelenggaraan sistem komputer dari serangan virus/worm dan hackers/carckers serta kepekaan para pelajar terhadap isu-isu berkaitan hak cipta dan software piracy. Metodologi kajian adalah berdasarkan kepada soal selidik yang telah dijalankan terhadap 168 orang responden yang dipilih secara rawak melibatkan pelajarpelajar Semester 1, 2 dan 3 yang terdiri daripada pelajar-pelajar jurusan perniagaan dan kejuruteraan. Kajian mendapati bahawa tahap kemahiran para pelajar dalam menggunapakai perisian khusus masih berada pada tahap yang rendah. Manakala dalam aspek penyelenggaraan komputer pula didapati bahawa masih ramai pelajar yang tidak mengetahui tentang hackers/crackers. Kesedaran para pelajar juga masih rendah terhadap isu cetak rompak dan kajian mendapati sebahagian besar pelajar tidak menghormati hak cipta inteleks dengan masih menggunakan perisian-perisian komputer cetak rompak.