Penggunaan pembelajaran berbantukan komputer mata pelajaran asas perakaunan (H1002) bagi pelajar sijil dan diploma hotel dan katering di politeknik - Ab Rahman, Hamidah (2003)
Kemajuan dalam teknologi komputer hari ini telah memberikan banyak kelebihan dalam aktiviti kehidupan manusia. Selaras dengan itu, kajian ini dijalankan adalah untuk mengkaji penggunaan perisian pembelajaran berbantukan komputer matapelajaran Asas Perakaunan (HI002) di kalangan pelajar Sijil dan Diploma Hotel dan Katering Politeknik Johor Bahru. Aspek kajian adalah meliputi penggunaannya yang memudahkan pembelajaran, mudah alih, menarik minat dan yang menyumbang kepada tahap kefahaman pelajar. Alat kajian adalah berdasarkan kepada soal selidik yang dijalankan terhadap 83 orang responden yang dipilih berdasarkan populasi sebenar melibatkan pelajar-pelajar semester pertama Hotel dan Katering sesi pertama 2003. Analisis kajian ditunjukkan dalam bentuk jadual bagi memudahkan pemahaman. Datadata yang diterima dianalisis menggunakan Statistical Package for Sosial Science (SPSS) version 11.00. Kajian mendapati bahawa dikenalpasti persepsi pelajar menunjukkan persepsi yang positif terhadap penggunaan perisian pembelajaran berbantukan komputer dapat memudahkan pembelajaran, mudah alih, menarik minat dan yang menyumbang kepada tahap kefahaman pelajar. Kajian ini juga mencadangkan pembaikan pada perisian dengan menambah isi kandungan perisian, menghubungkan Microsoft Power Point dengan halaman web dan meningkatkan soalan latihan dalam pembelajaran berbantukan komputer