Persepsi pelajar sarjana pendidikan KUiTTHO semester pertama terhadap pembelajaran berasaskan web - Muhamad, Ahmad Tarmizi; Ramli, Azlan; Nordin, Anuar (2001)
Pembelajaran berasaskan Web atau pendidikan maya adalah fenomena baru di dalam pembangunan pendidikan di Malaysia. Proses pembelajaran berasaskan Web ini boleh dilakukan dimana sahaja dan pada bila-bila masa tanpa memerlukan bilik daijah dan guru. Terdapat banyak perisian pembelajaran berasaskan Web ini telah digunakan oleh negara-negara barat seperti Blackboard, Topclass, Ecollege dan lain-lain lagi. Perisian ini menyediakan banyak kemudahan-kemudahan dalam cara untuk membantu penggunanya untuk merasai satu pembelajaran yang lebih efektif berbanding dengan di bilik daijah. Walaubagaimanapun, sebagai bakal pengguna, kita seharusnya melihat dan mencuba kemudahan-kemudahan tersebut sebelum melaksanakannya di dalam sistem pendidikan kita. Oleh itu, kajian ini telah dilakukan melalui kaedah kajian untuk melihat kemesraan-guna perisian Blackboard ini.