Penghasilan dan penilaian modul kendiri interaktif bagi tajuk pengawalan di sebuah politeknik - Seman, Rabi'ah (2003)
Kajian ini menumpukan kepada penilaian terhadap kesesuaian elemen-elemen multimedia serta isi kandungan yang dimuatkan dalam Modul Kendiri Interaktif yang telah dibangunkan berdasarkan keperluan bahan pengajaran dan pembeiajaran multimedia di politeknik. Disamping itu, ia juga bertujuan untuk mengkaji kesan penggunaan Modul Kendiri Interaktif dari aspek motivasi, pembeiajaran dan juga pencapaian pelajar selepas menggunakannya. Kajian ini telah dijalankan di Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan yang melibatkan 40 orang pelajar Sijil Penyimpan Kira Semester 4 sebagai sampel kajian. Data-data telah dikumpulkan melalui borang soal selidik yang diedarkan dan dianalisis menggunakan perisian SPSS versi 11.0 untuk memperolehi peratusan min. Manakala hasil analisis dihuraikan secara deskriptif Dapatan kajian menunjukkan bahawa gabungan elemen-elemen multimedia dan isi kandungan Modul Kendiri Interaktif yang telah dihasilkan adalah sesuai dan memberi kesan positif dari aspek motivasi, pembeiajaran dan juga pencapaian pelajar. Oleh itu, bahan pengajaran dan pembeiajaran multimedia seperti ini adalah sesuai untuk sistem pendidikan pada masa kini khususnya di politeknik