Pembangunan bahan pengajaran: modul pembelajaran berbantukan komputer bagi mata pelajaran penjana AT dan AU di Kolej Komuniti Bandar Darulaman, Jitra, Kedah - Fuad, Noor Faznyzahuda (2003)
Dalam dunia pendidikan, terdapat pelbagai kaedah pembeiajaran baru telah diperkenalkan termasuklah kaedah pembeiajaran yang menggunakan pendekatan pembeiajaran bermodul berbantukan komputer (MPK). Kajian ini adalah bertujuan untuk menilai sejauh mana MPK bagi mata pelajaran Penjana Arus Terus (AT) dan Arus Ulang Alik (AU) dapat membantu pelajar dalam proses pembeiajaran dari aspek kesesuaian isi kandungan, kesesuaian rekabentuk, tahap motivasi dan penguasaan nilainilai murni pelajar. Responden untuk kajian ini terdiri daripada 5 orang pensyarah dan 50 orang pelajar semester 1, kursus Sijil Teknologi Elektrik di Kolej Komuniti Bandar Darulaman, Jitra, Kedah (KKBD) yang dipilih secara rawak. Untuk kajian ini, instrumen yang digunakan ialah jenis soal selidik, di mana penilaian dilakukan berdasarkan kepada persepsi responden terhadap MPK. Data-data yang dikumpulkan dianalisis menggunakan Statistical Packages for Social Sciences (SPSS) Versi 11.0 yang melibatkan skor min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap kesesuaian isi kandungan, kesesuaian rekabentuk, motivasi dan nilai-nilai murni berada pada tahap yang tinggi. Ini jelas menunjukkan bahawa MPK yang dihasilkan adalah amat sesuai digunakan sebagai bahan pengajaran dan pembeiajaran bagi mata pelajaran Penjana AT dan AU. Oleh yang demikian, dicadangkan agar MPK dihasilkan bagi semua mata pelajaran yang diajar di Kolej Komuniti