Penghasilan transparensi berkonsepkan peta minda mata pelajaran P 420 undang-undang syarikat di politeknik - Ahmad, Sarawati (2004)
Kajian ini dijalankan untuk menilai k e s e s u a i a n penggunaan transparensi berkonsepkan peta minda sebagai alat bahan bantu mengajar ( A B B M ) bagi mata pelajaran P 4 2 0 Undang-undang Syarikat. Kajian ini melibatkan proses menghasilkan transparensi berkonsepkan peta minda (TBPM) dan melihat persepsi serta pengaruhnya terhadap pelajar. Sampel kajian terdiri dari pelajar D i p l o m a Akauntansi semester 5, P o l i t e k n i k Sultan Haji Ahmad Shah Kuantan. Instrumen kajian ini menggunakan soal s e l i d ik dan dianalisis menggunakan perisian "Statistical Package For Social Science " ( S P S S ) . Dapatan kajian menunjukkan penghasilan T B P M ini mencapai objektif yang telah ditetapkan iaitu nilai skor m i n 3 . 8 8 bagi objektif pertama berkenaan persepsi pelajar terhadap penggunaan T B PM di dalam kelas. Manakala o b j e k t i f kedua mengenai pengaruh motivasi ke atas pelajar menunjukkan nilai skor m i n 3 . 8 1 dan y a n g terakhir berkenaan k e s e s u a i a n ciri-ciri p e t a minda yang digunakan diwakili o l e h nilai skor m i n sebanyak 4 . 0 9 .