Pembinaan dan pengujian manual siri transparensi - Abdul Manan, Munirah (2002)
Kajian ini adalah bertujuan untuk menguji sejauh mana Manual Pembinaan Siri Transparensi (MPST) yang dibangunkan oleh pengkaji membantu pembina transparensi sebagai Alat Bahan Bantu Mengajar (ABBM). Ujian dijalankan dari segi kesahan isi kandungan, rajah dan bahasa. Responden untuk kajian ini terdiri daripada 5 orang pensyarah dan 45 orang pelajar Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional Semester Dua Sesi Mei 2002/2003. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini ialah MPST dan juga borang soal selidik yang dibangunkan sendiri oleh pengkaji. Data-data dikumpulkan dengan menggunakan soal selidik seterusnya dianalisis menggunakan Statistical Packages For Social Sciences Version 10.0 (SPSS) yang dipersembahkan dalam bentuk skor min. Hasil analisis bagi kedua-dua kumpulan iaitu kumpulan pensyarah dan kumpulan pelajar menunjukkan isi kandungan, rajah dan bahasa berada di tahap yang baik berdasarkan skor keseluruhan min yang telah ditentukan julataya. Kedua-dua kumpulan responden menyatakan MPST dapat menjadi garis panduan dalam pembinaan siri transparensi.