Keberkesanan pembelajaran secara kolaboratif terhadap prestasi mata pelajaran Pengurusan Perniagaan (P315) pelajar Sijil Simpan Kira semester 4 di Politeknik Seberang Perai - Omar, Faizah (2002)
Pembelajaran secara kolaboratif merupakan satu teknik pembelajaran secara berkumpulan di mana pelajar dapat berkongsi ide mengenai permasalahan yang diberi. Kajian ini bertujuan untuk meninjau tahap keberkesanan teknik pembelajaran secara kolaboratif terhadap prestasi pelajar. Kajian dilakukan ke atas 80 orang pelajar Sijil Simpan Kira Semester 4 di Politeknik Seberang Perai. Dapatan kajian menunjukkan terdapat peningkatan prestasi bagi pelajar yang menggunakan teknik kolaboratif berbanding pelajar yang tidak menggunakan teknik kolaboratif. Oleh itu, teknik kolaboratif boleh dijadikan sebagai satu alternatif dalam proses pengajaran dan pembelajaran.