Pengurusan program latihan mengajar yang sistematik dan efisyen : satu tinjauan di KUiTTHO - Mustapha, Syamsul Affandi (2002)
Program Latihan Mengajar merupakan satu komponen pentig dalam pendidikan perguruan bagi melahirkan bakal-bakal pendidik yang terlatih dan berwibawa. Kajian "Pengurusan Latihan Mengajar Yang Sistematik Dan Efisyen : Satu Tinjauan Di KUiTTHO" adalah bertujuan untuk meninjau dan mendapatkan maklum balas pelajarpelajar Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional semester 2 terhadap Pembangunan penyampaian maklumat bagi Program Latihan Mengajar. Persoalan serta permasalahan yang timbul adalah daripada sistem pengurusan bagi program ini yang tidak efisyen dan sistematik. Kajian melibatkan pengedaran borang soal selidik kepada seramai 30 orang pelajar Sarjana Pendidikan Teknik & Vokasional semester 2. Perisian SPSS digunakan dalam pemprosesan dan penganalisaan data bagi memperolehi kekerapan peratus dan min (purata skor). Hasil kajian ini, responden memberikan maklum balas yang begitu baik terhadap produk (Manual Program Latihan Mengajar) yang dibina. Namun begitu, beberapa aspek yang perlu diperbaiki dan dikemaskini lagi bagi menjamin keberkesannya. vi