Modul sijil Eksekutif Pengurusan Teknologi Penanaman Tebu Profesional - Mastur, Mokhti; Hassim, Zainal Abidin; Abd Wahab, Shahdon; Yahya, Mohd Shahir; Ismail, Suhairi; Mohamad, Mahmod Abd Hakim; Basharie, Siti Mariam; Janon, Mohd Najib (Penerbit UTHM, 2021)
Buku ini merupakan suatu perkongsian dan gabungan idea daripada beberapa insan yang mencari kelainan teknik dalam dunia perniagaan khususnya usahawan yang berjaya dalam dunia perniagaan seperti Koperasi Pembangunan Usahawan Bestari Johor Bhd (KPUBJB). Penubuhan Koperasi Pembangunan Usahawan Bestari Johor Bhd ini bermatlamat untuk membina minda usahawan kepada ahli-ahlinya dan mementingkan ahli-ahlinya agar dapat menambah nilai ilmu perniagaan bagi menaiktaraf ekonomi keluarga, bangsa, agama dan negara. Setiap bab dalam buku ini memberi informasi dan maklumat yang dapat membantu masyarakat dalam bentuk panduan berkaitan teknologi penghasilan tebu. Semua tajuk yang digarap dalam penulisan ini merangkumi penyediaan tapak tanaman tebu, teknik tanaman tebu, racun serangga atau rumpai dan baja sehingga strategi pemasaran. Di samping itu, buku ini juga memberi pendedahan tentang jadual penjagaan selepas penanaman tebu dan kaedah pemasaran. Buku ini juga sangat sesuai dijadikan rujukan para pengusaha serta ahli perniagaan tebu yang berhasrat untuk mendalami perniagaan sehingga berkembang maju.