Sistem penilaian prestasi ke arah mencapai pentadbiran berkualiti : satu kajian - Rezali @ Abdul Sukor, Norzianis (2003)
Kajian ini adalah bertajuk "Sistem Penilaian Prestasi Kearah Mencapai Pentadbiran Berkualiti. Satu Kajian Kes". Objektif utama kajian ini adalah untuk mengkaji sistem penilaian kearah mencapai pentadbiran yang berkualiti. Di samping itu, objektif kajian khusus pula adalah untuk memperbaiki sistem penilaian prestasi yang sedia ada dan menyediakan borang sistem penilaian prestasi yang baru. Kajian ini adalah menggunakan kaedah statistik deskriptif. Seramai 73 orang kakitangan bahagian pentadbiran di KUiTTHO telah dipilih secara rawak mudah. Segala makiumat diperolehi dengan menggunakan borang kaji selidik. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa, kakitangan bahagian pentadbiran di KUiTTHO kurang berpuas hati dengan kesan, pengaruh, kegunaan dan fungsi sistem penilaian prestasi yang sedia ada.