Pembangunan sistem maklumat pentadbiran di Jabatan Kejuruteraan Awam, POLISAS - Ngagiman, Norayahati (2003)
Pengurusan bagi suatu institusi pendidikan kian dititikberatkan bagi melancarkan perjalanan sistem pentadbiran. Ia sejajar dengan arus pembangunan negara dalam bidang teknologi maklumat di samping dapat meningkatkan strategi pengurusan dalam sesebuah institusi pendidikan terutama di Jabatan Kejuruteraan Awam, POLISAS. Masa kjni, pengurusan maklumat dan proses perekodan data masih lagi menggunakan kaedah secara manual. Kaedah ini didapati kurang cekap, proses pengemaskinian dan capaian data mengambil masa yang lama. Bagi meminimumkan masalah tersebut, satu aplikasi sistem maklumat geografi (G1S) telah dibangunkan untuk membantu pihak pentadbiran di JKA dalam menguruskan maklumat kakitangan, maklumat kursus dan maklumat harta bina (inventori) secara lebih teratur dan sistematik. Sistem GIS yang dibangunkan menggunakan perisian Mapinfo 7.0, Visual Basic 6.0, AutoCad dan Microsoft Access 2000 sistem ini menghubungkan maklumat spatial dan atribut secara serentak. Kajian dilakukan melalui kaedah soal selidik sebagai instrumen untuk menilai tahap kesesuaian dan penggunaan sistem di JKA. Data kajian di analisis dengan menggunakan pensian SPSS untuk mendapatkan skor min dan peratusan. Dapatan analisis mendapati nilai purata keseluruhan min bagi kesemua aspek melebihi skor min piawai Ini menunjukkan sistem yang dibangunkan sesuai dan membantu pihak pengurusan dalam merekod dan menguruskan maklumat di JKA.