Penghijrahan pekerja bidang teknikal ke bidang pendidikan: satu kajian kes - Nik Pa, Nik Hasnira (2001)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor penghijrahan pekerja bidang teknikal ke bidang pendidikan. Tumpuan kajian berdasarkan tiga faktor utama iaitu faktor keijaya pendidik itu sendiri, faktor dorongan dan faktor ganjaran serta satu faktor sampingan iaitu permasalahan di tempat keija lama. Faktor ini merangkumi beberapa aspek iaitu persekitaran keija, penyeliaan, bebanan tugas, kekangan masa dan rakan sekeija. Kajian ini juga meninjau hubungan antara faktorfaktor tersebut dengan keputusan memilih bidang pendidikan berdasarkan variabel jantina. Data kajian diperolehi melalui 48 item soal selidik yang diedarkan kepada 56 orang tenaga pengajar Jabatan Kejuruteraan, Politeknik Kota Bharu, Kelantan. Semua responden mempunyai pengalaman bekeija di bidang teknikal sebelum memasuki bidang pendidikan. Data dianalisis menggunakan perisian SPSS (Statistical Package For The Social Science). Statistik kekerapan, skor, peratusan, min dan juga Ujian-T digunakan untuk menjawab beberapa persoalan kajian. Dapatan kajian merumuskan bahawa faktor keijaya pendidik itu sendiri merupakan faktor pendorong yang paling utama, kemudian diikuti dengan faktor ganjaran dan faktor dorongan. Bagi aspek permasalahan di tempat keija lama, dimensi kekangan masa dan bebanan tugas dilihat sebagai faktor utama yang membawa kepada perletakan jawatan dan penghijrahan ke bidang pendidikan. Hasil analisis juga menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan di antara faktor-faktor yang terlibat dengan variabel jantina kecuali bagi dimensi rakan sekeija.