Kajian persekitaran di sebuah kolej universiti terhadap keselesaan aktiviti pengajaran dan pembelajaran - Ismail, Muhd. Nazmi (2002)
Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti tahap persekitaran di sebuah Kolej Universiti pada persepsi pelajar terhadap keselesaan aktiviti pembelajaran.Terdapat dua aspek utama kajiaivpersekitaran makro yang menjurus kepada tahap bunyi dan udara manakala persekitaran mikro menjurus kepada tahap prasarana dan persekitaran lanskap. Instrumen soal selidik digunakan dan 400 responden dipilih secara rawak bagi menjawab dan mengemukakan cadangan. Data-data kajian dianalisis secara statistik diskriptif. Hasil kajian menunjukkan taliap udara dan lanskap mempengaruhi keselesaan pelajar di institusi ini. Melalui hasil dapatan, pengkaji mengemukakan beberapa cadangan dalam usaha mempertingkatkan tahap persekitaran sedia ada.