Tahap kemahiran menggunakan perisian perakaunan sebagat persedtaan ke alam pekerjaan: satu tinjauan terhadap pelajar-pelajar diploma akauntansi di Politeknik Port Dickson - Mohd Salleh, Azlini (2001)
Kajian ini dilakukan adalah bertujuan untuk mengenalpasti hala tuju pelajar-pelajar Diploma Teknologi Maklumat di Politeknik Seberang Perai. Seramai 80 responden yang telah dipilih di dalam kajian ini. Data-data yang diperolehi dikumpul dengan menggunakan borang soal selidik dan keraudiannya dianalisa dengan menggunakan perisian "SPSS for Windows" (Statistical for the Social Science). Hasil kajian boleh dilihat berdasarkan peratusan dan juga min yang telah dibuat Dapatan kajian menunjukkan hasil yang positif di mana semua responden mempunyai hala tuju masingmasing setelah tamat pengajian. Antara hala tuju yang menjadi pilihan responden ialah memilih keijaya, melanjutkan pelajaran atau menganggur sementara. Hasil kajian mendapati pelajar lebih cenderung ke arah melanjutkan pelajaran.