Mengkaji hubungkit antara gaya kepimpinan pensyarah dan prestasi pelajar bagi kursus pengenalan komputer di Politeknik Johor Bahru - Abdul Wahid, Azila; Ahmad, Norhafiza; Misrun, Emmawati (2001)
Kajian ini bertujuan untuk melihat adakah terdapat hubungkait statistik yang signifikan di antara gaya kepimpinan yang di bawa oleh pensyarah kursus Pengenalan Komputer terhadap prestasi pencapaian pelajar dari segi gred terhadap kursus tersebut. Kajian ini dijalankan di Politeknik Johor Bahru yang terletak di Pasir Gudang dengan mengambil pelajar-pelajar semester 2 dan 3 Diploma dan Sijil 'Hotel Catering' sebagai populasi. Kajian ini turut mengkaji gaya kepimpinan yang dominan yang telah digunakan oleh pensyarah kursus ini serta turut meninjau apakah pendekatan dalam gaya kepimpinan tersebut yang lebih disukai oleh pelajar. Kajian yang dijalankan akan melibatkan seramai 22 orang responden. Manakala borang soal selidik merupakan instrumen kajian yang akan digunakan di dalam penyelidikan ini. Data yang akan diperolehi telah dianalisis menggunakan SPSS Versi 9 dan laporan adalah dalam bentuk jadual ujian Chi-Square.