Kajian terhadap gaya pembelajaran di kalangan pelajar Politeknik Port Dickson dalam Kursus Diploma Elektronik Perhubungan - Omar, Yaakub (2001)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti gaya pembelajaran di kalangan pelajar-pelajar politeknik. Bagi mencapat objektif kajian penyelidikan, kajian ini menggunakan satu model pembelajaran iaitu mengikut pendapat Honey dan Murnford (1986). Pendapat mereka mengatakan bahawa terdapat empat gaya pembelajaran yang diamalkan oleh pelajar. Keempat-empat gaya pembelajaran tersebut ialah aktivis, reflektor, teoris dan pragmatis. Penyelidikan ini berbentuk tinjauan di salah sebuah politeknik di Malaysia. Politeknik Port Dickson, Negeri Sembilan, telah dipilih sebagai lokasi kajian. Jumlah sampel kajian bagi kajian ini ialah seramai 140 orang pelajar, yang terdiri daripada lelaki dan perempuan.