Kajian perbandingan dari aspek program di Institut Latihan Perindustrian (ILP) dan Akademi Binaan Malaysia (ABM): satu kajian kes - Fathil, Nor Fathimah (2004)
Kajian kes ini bertujuan untuk melakukan perbandingan program di Institut Latihan Perindustrian, Ipoh dan Akademi Binaan Malaysia, Wilayah Selatan, Johor Baharu. Empat aspek yang diambilkira untuk membuat perbandingan tersebut ialah kursus-kursus yang ditawarkan, syarat-syarat permohonan kemasukan, kelayakankelayakan tenaga pengajar serta bentuk persijilan dan pentauliahannya. Sampel bagi kajian ini ialah staf pengurusan di ILP dan ABM. Data-data dikumpul menggunakan kaedah temubual. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat persamaan dan perbezaan bagi bagi keempat-empat aspek tadi. Dapatan kajian juga menunjukkan ABM didapati mempunyai sedikit kelebihan kerana ia lebih memfokuskan kepada industri pembinaan