Persepsi para pensyarah terhadap peranan kepimpinan pengajaran ketua jabatan dalam mempengaruhi prestasi pencapaian akademik para pelajar satu kajian - Mohamed Zan, Noorul Padzilah; Shaharuddin, Hazila; Razali @ Ali, Linawati (2001)
Ketua Jabatan berperanan sebagai pemimpin yang bertanggungiawab ke atas perlaksanaan program pendidikan di bawah jabatannya Kajian ini dijalankan untuk melihat sama ada ketua jabatan menjalankan tanggungjawab dalam kawalan mutu pengajaran, mengadakan hubungan baik dengan stat'dan dalam penyediaan sokongan pengajaran dan pembelajaran Kesan daripada kepimpman pengajaran Ketua Jabatan akan mempengaruhi prestasi pensyarah dan seterusnya meningkatkan pencapaian akademik para pelajar Kaedah peratusan digunakan untuk menganalisis data yang diperolehi daripada responden-responden dan graf peratusan dalam bentuk carta pai disediakan untuk melihat hasil dapatan dengan lebih jelas