Kaedah penulisan ilmiah yang diterima pakai pensyarah JPTV KUiTTHO - Hasbollah, Md. Fadzil (2002)
Kepentingan kaedah penulisan dalam pengajian diperingkat sarjana dan PhD semakin tinggi berbanding diperingkat saijana muda dan sebelumnya. Sejauh manakah kepentingan tersebut dan apakah yang dimaksudkan dengan elemen-elemen penulisan harus diuraikan. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti kepentingan kaedah penulisan dan elemen-elemen terpenting dalam kaedah penulisan ilmiah yang menyumbang kepada mutu sesuatu penulisan. Respondan kajian ini terdiri dari sebilangan 15 orang pensyarah terlibat yang diyakini secara statistik akan mewakih populasi keseluruhan pensyarah Jabatan Pendidikan Teknik dan Vokasional. Kajian ini akan menggunakan kaedah soalan soal sehdik dan temubual untuk mengutip data dalam mengenal pasti unsur-unsur kaedah penuhsan penting yang dititik beratkan pensyarah dalam pemarkahan sesuatu penuhsan. Keputusan kajian akan dianalisis secara discriptive statistic . Kajian yang berbentuk gabungan Kajian Kuantitatif dan Kajian Tinjauan ini telah mendapati bahawa kepentingan kaedah penuhsan menyumbang sebanyak 20 peratus dari pemarkahan suatu penulisan. Kajian ini juga telah mengenalpasti urutan kepentingan elemenelemen penuhsan dalam kaedah penuhsan iaitu Disiplin penuhsan, Jenis penuhsan, Struktur Idea, Format dokumentasi, Struktur ayat, Reka bentuk mukasurat dan Gaya penulisan.