Persepsi pelajarterhadap kursus pelancongan: satu kajian kes - Abdul Aziz, Utami Hidayah (2001)
Perkembangan dalam industri pelancongan telah banyak membuka peluang pekerjaan. Kajian ini meninjau persepsi pelajar diploma terhadap kursus pelancongan di politeknik. Kajian ini dilakukan di Politeknik Pasir Gudang, Johor. Pelajar yang terlibat ialah seramai 45 orang iaitu pelajar semester lima (2001), kursus Pengurusan Pelancongan yang pernah menjalani latihan industri selama enam bulan. Penganalisaan dibuat dengan menggunakan Statistical Package for the Social Science (SPSS), versi 10.0. Kaedah statistik deskriptif (peratusan dan min) digunakan dalam penganalisaan data. Dapatan kajian menunjukkan bahawa kurikulum kursus yang ditawarkan di politeknik adalah memenuhi kehendak industri. Namun begitu, kurikulum kursus masih perlu diperbaiki untuk meningkatkan kemahiran dan kualiti pelajar-pelajar agar mampu bersaing dalam industri ini.