Kajian penggunaan nicenet bagi matapelajaran teknikal di kalangan pelajar sarjana pendidikan teknik dan vokasional, semester 1 sesi 2001 /2002 - Sulong, Sharmilla (2002)
Internet telah kerap diperkatakan sebagai media alternatif dalam penyampaian maklumat. Kewujudannya adalah selari dengan perkembangan dan kemajuan internet. Penggunaan internet begitu meluas kerana ia berkeupayaan mencapai maklumat pada bila-bila dan dari mana-mana tempat. Ciri-ciri tersebut adalah wajar dimanfaatkan bagi menyokong proses pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu, kajian ini dilakukan bagi mengenalpasti pandangan pelajar semester 1 sesi 2002/2003 Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO) terhadap perlaksanaan pembelajaran matapelajaran teknikal menerusi Nicenet. Kajian ini dijalankan secara gabungan kualitatif dan kuantitatif iaitu menggunakan beberapa kaedah seperti soal-selidik, pemerhatian, temubual dan analisis dokumen. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa para pelajar bersetuju dengan perlaksanaan pembelajaran matapelajaran teknikal menerusi Nicenet dan melalui kajian ini diharapkan dapat menggalakkan para pensyarah yang mengajar matapelajaran teknikal menggunakan pendekatan pengajaran yang baru.