Tahap penggunaan sumber maklumat elektronik di kalangan pelajar Fakulti Kejuruteraan KUiTTHO - Sulaiman, Norkiah (2001)
Penggunaan alat bantu mengajar (ABBM) dalam bilik daijah tidak asing lagi dalam proses P&P. Namun dengan adanya kemajuan teknologi dalam dunia pendidikan hari ini, penggunaan perisian multimedia CD-Rom dalam proses P&P adalah amat penting. Kajian ini telah dijalankan untuk mengkaji kesesuaian pengguanan perisian multimedia CD-Rom proses tuangan dalam proses P&P. Kajian dijalankan dengan menghasilkan perisian multimedia CD-Rom proses tuangan menggunakan perisian multimedia Authoware 6.0. Seterusnya perisian multimedia CD-Rom yang terhasil telah diedarkan kepada 6 orang pensyarah dan 67 orang pelajar yang mengikuti topik proses tuangan di KUITTHO beserta dengan borang soal selidik. Borang soal selidik yang merangkumi aspek isi kandungan, rekabentuk, motivasi dan kebolehlaksanaan perisian serta profil pengguna dianalisis menggunakan perisian SPSS 11.5. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pensyarah dan pelajar bersetuju dengan perlaksanaan perisian multimedia CD-Rom proses tuangan ini sebagai ABBM dalam proses pengajaran dan pembelajaran.