Guru-guru: tinjauan di sekolah menengah teknik di Kuala Terengganu - Mohd. Nor, Noraishah (2002)
Kajian ini bertujuan untuk mengetahui tahap kepuasan kerja dari aspek gaji dan bebanan keija di kalangan guru-guru Sekolah Menengah Teknik Jalan Lapangan Terbang dan Sekolah Menengah Teknik Wakaf Tembesu, Kuala Terengganu. Persoalan kajian ini adalah untuk mengetahui tahap kepuasan kerja dari aspek gaji dan bebanan kerja di kalangan. guru, tahap kepuasan keija dari segi demografi (jantina, kelulusan akademik dan pengalaman mengajar) dan seterusnya melihat hubungan kepuasan keija dengan keinginan hendak bersara awal di kalangan guru. Seramai 164 orang guru telah dipilih sebagai responden kajian ini. Kajian ini berbentuk deskriptif dan kaedah yang digunakan ialah dengan mengedarkan borang soal selidik dan data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS versi 10.0. Dapatan kajian dipersembahkan dalam bentuk jadual. Hasil daripada kajian ini menunjukkan tahap kepuasan keija adalah sederhana dari aspek gaji iaitu dengan min sebanyak 2.99 dan juga bebanan keija iaitu dengan min sebanyak 3.64, terdapat perbezaan kepuasan keija dari segi jantina dan pengalaman mengajar manakala tiada perbezaan kepuasan keija dari segi kelulusan akademik. Selain daripada itu, tiada hubungan keinginan bersara awal dengan kepuasan keija dari aspek gaji di mana pekali Pearson adalah 0.070 sebaliknya hubungan di antara keinginan hendak bersara awal dengan kepuasan keija dari aspek bebanan keija adalah rendah di mana pekali Pearson adalah -0.319. Kajian ini mencadangkan agar kerajaan menaikkan gaji guru-guru agar ianya setanding dengan bebanan kerja yang dilakukan.