Hubungan di antara gaya kepimpinan ibu bapa dengan pelanggaran disiplin pelajar-pelajar tingkatan empat di Sekolah Menengah Teknik Slim River, Perak - Ismail, Nor Mazana (2001)
Objektif bagi kajian ini ialah untuk melihat hubungan di antara gaya kepimpinan ibu bapa dengan pelanggaran disiplin pelajar-pelajar tingkatan empat di Sekolah Menengah Teknik Slim River, Perak dan melihat perbezaan jantina dengan gaya kepimpinan ibu bapa terhadap pelanggaran disiplin. Terdapat empat gaya kepimpinan ibu bapa iaitu gaya kepimpinan demokratik, gaya kepimpinan autoritarian, gaya kepimpinan permissive-indulgent dan gaya kepimpinan permissive-neglectful. Seramai 60 responden terlibat sebagai sampel dalam kajian ini yang terdiri daripada pelajar-pelajar tingkatan empat. Soal selidik digunakan sebagai instrumen kajian. Data dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan sample factorial anova. Daripada analisis data yang diperolehi, menunjukkan bahawa terdapat hubungan di antara gaya kepimpinan ibu bapa dengan pelanggaran disiplin pelajar.